Εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Πολλοί από εμάς θα αναγκαστούμε αυτές τις μέρες να διδάξουμε από το σπίτι μας. Σε αυτό το ποστ θα μιλήσουμε για πλατφόρμες και εργαλεία τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας από εμάς χωρίς να έχει πρόσβαση σε πλατφόρμες όπως το Blackboard στο οποίο συνήθως πρόσβαση δίνεται από ένα οργανισμό (π.χ., πανεπιστήμιο, σχολείο). Χωρίς να είμαι ειδική στην εξ αποστάσεως διδασκαλία αλλά έχοντας λίγα χρόνια εμπειρία σε αυτό το τομέα, θα ήθελα να βοηθήσω όσους και όσες εκεί έξω χρειάζονται καθοδήγηση σε σχέση με το τι μπορεί κανείς να κάνει με όλα αυτά που έχουμε στη διάθεσή μας.

Photo by John Schnobrich on Unsplash

Πλατφόρμες για να ανεβάσει κανείς υλικό, να αναθέσει εργασίες, κτλ.

Google Classroom

Η πλατφόρμα αυτή είναι εντελώς δωρεάν. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι ένα λογαριασμό στο Google. Πηγαίνοντας στο Classwork μπορείτε να ανεβάσετε το υλικό σας, να αναθέσετε εργασίες στους μαθητές σας τις οποίες θα ανεβάσουν μετά με τη σειρά τους και εσείς θα τις βαθμολογήσετε. Υπάρχει και το Stream το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γράψουν σχόλια και να υποβάλουν ερωτήσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Google Docs και να δημιουργήσετε αρχεία στα οποία μπορούν να δουλεύουν πολλοί χρήστες μαζί κάνοντας αλλαγές και συνομιλώντας μεταξύ τους με σχόλια πάνω στο αρχείο (περισσότερα εδώ). Για περισσότερες πληροφορίες και βίντεο πατήστε εδώ.

Edmodo

Το Edmodo είναι ένα µέσο κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικής µάθησης το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών τάξεων. Είναι και αυτό δωρεάν. Οι καθηγητές/καθηγήτριες μπορούν  να μοιράζονται περιεχόμενο, να αναθέτουν και να βαθμολογούν εργασίες. Επιτρέπει επίσης συζητήσεις μεταξύ των χρηστών και παρέχει τη δυνατότητα εγγραφής γονέων στην πλατφόρμα. Για πληροφορίες όσον αφορά στη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης με το Edmodo πατήστε εδώ.

Ψηφιακά εργαλεία για τηλεδιάσκεψη

Zoom

To Zoom είναι εργαλείο διεξαγωγής τηλεδιασκέψεων το οποίο παρέχει τη δυνατότητα οπτικογράφησης του μαθήματος. Η χρήση του είναι δωρεάν αλλά με κάποιους περιορισμούς. Εάν οι περιορισμοί αυτοί σας δημιουργούν πρόβλημα δεν είναι πολύ ακριβό να αγοράσετε το Pro πακέτο. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Google hangouts

Το Google hangouts είναι εντελώς δωρεάν. Παρέχει τη δυνατότητα ομαδικής βιντεοκλήσης για δέκα άτομα και χρειάζεστε google account. Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης μπορείτε να κάνετε share screen για να δείξετε ότι  θέλετε στους συμμετέχοντες ή και να χρησιμοποιήσετε ένα απλό Word File σαν πίνακα για το μάθημά σας (δες εδώ). Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ .

Adobe Connect

Το Adobe Connect είναι ένα εργαλείο διεξαγωγής τηλεδιασκέψεων. Μπορείτε να κάνετε το μάθημά σας, να αναρτήσετε υλικό, να συνομιλήσετε με τους συμμετέχοντες, κτλ. Σας δίνει επίσης τη δυνατότητα οππτικογράφησης μαθήματος και διάθεση μέσω stream. Δεν παρέχεται δωρεάν (δες εδώ) αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε δωρεάν για ένα διάστημα. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ σε ρόλο καθηγήτριας αλλά αυτή την περίοδο παρακολουθώ ένα διαδικτυακό μάθημα μέσω του Adobe Connect και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Microsoft Teams

Το Microsoft Teams παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας εικονικών τάξεων και προσθήκης φοιτητών, ανάρτησης υλικού, διεξαγωγής τηλεδιάσκεψης  όπως επίσης και οπτικογράφησης μαθήματος και διάθεσης μέσω stream. Το Microsoft Teams παρέχεται δωρεάν με κάποιους περιορισμούς (δείτε εδώ).

Άλλα χρήσιμα εργαλεία

Free Online Screen Recorder

Open Broadcaster Software

Screencast-O-Matic

Microsoft Whiteboard

Padlet

Ελπίζω τα παραπάνω να σας βοηθήσουν :). Σημειώνω ότι σκοπός μου ΔΕΝ είναι η προώθηση κάποιας πλατφόρμας ή εργαλείου αλλά η ενημέρωση για κάποιες από τις πολλές επιλογές που έχουμε για να μεταφέρουμε τα συμβατικά μας μαθήματα στο διαδίκτυο. Και να μην ξεχνάμε, όσο μπορούμε και όσοι μπορούμε μένουμε σπίτι για το καλό όλων μας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: